Víkend s remeslami v Piešťanoch

23 mája

Minulý víkend (18.5. - 20.5.2012) sa v Piešťanoch na Kúpeľnom ostrove konal štvrtý ročník podujatia Tradičné umelecké remeslá. Ja som tam samozrejme ako fanúšik týchto vecí nemohla chýbať. Tak, ako to tam vyzeralo, tak si presne predstavujem jarmok u nás. Miesto toho ale máme na jarmoku pár kusov týchto ľudí, zato rákosníkov s handrami aj z okolitých miest.
zdroj www.piestany.sk

My sme sa tam vybrali v sobotu. Híkať a fíhakať som začala hneď na Sklenom moste a stupňovalo sa to, čím ďalej sme sa nachádzali :-) Väčšina z nich mala oblečené kroje, domáce kroje alebo ľanové oblečenie, aké poznáme z rozprávok. Obdivujem tých ľudí, ktorí sa venujú remeslám, ktoré sa už len tak nevidia. Takže sme sa tu i tam pozastavili pri kováčovi, hrnčiarovi alebo rezbárovi. Byť bohatá tak tam kúpim v každom stánku niečo. A mať na to trpezlivosť, zoberiem svoje výtvory a posadím sa tam aj ja :-D

Fotila som zase ako japonský turista. Tu pridávam len túto koláž a kompletný album nájdete u mňa na Facebooku. Bolo by toho veľa na príspevok :-) Tu zverejním len mojich pár úlovkov. Okrem toho, že som sa ja vytešovala z toho, čo vidím, sa mi podarilo potešiť aj jednu tetu z Poľska, ktorá vystavovala výšivky. Nejako sme sa dali do reči a posťažovala sa mi, že nestihla špeciálne vydanie Báry. Tak sestra priniesla to moje a ja som jej ho posunula :-) Nie, že by som ho nechcela, ja si ho môžem objednať cez internet, dokonca už o pár dní bude u mňa, tak prečo jej neurobiť radosť.

V polovici trasy sme si dali výborné pečené klobásky, medovinku a mohli sme takto posilnení pokračovať ďalej :-) Domov sme sa vrátili trocha unavení, ale veselí a spokojní. Tak sme sa tam túlali medzi stánkami, že som zmeškala módnu prehliadku :-D


Priniesla som si aj nejaké vizitky


Najviac som sa tešila z týchto náušníc a náramku. Hneď, ako sme ich kúpili, som dala dole to, čo som mala a vymenila ich za tieto nové kúsky.



Starý vejár už pomaly dosluhuje, takže som si kúpila nový. Vyrezávaný drevený.


Veselá vareška :-) S tou sa bude variť...


Keď som bola malá, strašne som túžila po handernej bábike. Jednu som si vyrobila zo starých látok. Vyzerala podobne ako táto. Sen sa mi splnil asi pred tromi rokmi, keď som dostala jednu menšiu s vyšívanou košieľkou aj s mojím menom :-o Takže miesto bábiky u mňa tentokrát skončila brošňa/spona v tvare bábiky.



Ježko už tróni.


Prvý úlovok. Všetky boli tak krásne, že som si nevedela vybrať.


Teraz používame jedno, ale už mu veľa života nezostáva. Tak do zásoby tieto dvve. Oranžové je glycerínové s vôňou citrónovej trávy (Mystická mydlárna) a biele je medové s tymiánom zo stánku s medovinou. Obe úžasne voňajú a takisto som mala nutkanie skúpiť všetky vône :-)))


Tieto svietniky v tvare rúrky naplnené všeličím sušeným mali všetky vianočný vzhľad. Boli tam aj s viac držiakmi, ako takto s dvomi. Al tak čert to zober, bude k Vianociam :-D




Na záver batikové triko. Na doma, samozrejme.


Prajem pekný deň!


Mohlo by sa páčiť

5 comments

  1. mne sa tiež páčia tieto jarmoky viac, ako tie klasické .. našťastie aj u Nás sa pomalinky rozbieha tradícia týchto klasických jarmokov s remeslami, niekedy prídite, nebýva to veľké ale výrobky tam bývajú fakt super. V júni bude klasický jarmok, ale to býva už o ničom

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a kedy to mávate? minulý rok v Podbranči spravili výstavu, ale tam boli ľudia z kopaníc, čo to majú ako koníček. ale bolo to super aj tak, našlo sa ich dosť. Maťkov krstný vyhrával na harmonike, bolo veselo. u nás takéto nič nie je, len ten klasický a ten je o číňancoch a úúúplne o ničom. max. košikári a rezbári. v Trnave sa čo - to objaví. je pravda, že oproti minulým rokom počet stánkov s remeslami stúpol, ale tiež by to mohlo byť lepšie.

      Odstrániť
    2. Volá sa to myslím Remeslá našich predkov býva to tak tri-štyri krát do roka, teraz bol na jar, potom býva v auguste, v zime a ešte býva v Dome kultúry aj výuka týchto remesiel a tradičných jedál, ale to už tento rok bolo, myslím že v marci. keď bude a nezabudnem, dám ti vedieť :) Ozaj nezamýšlala si sa nad tým, odstránik overovanie komentárov pomocou tých slov, je to trošku odradzujúce :)

      Odstrániť
    3. už viem kedy budú nasledujúce: 10.8, 26.10, 5.12 a 15.12.2012

      Odstrániť
    4. už som pozerala na stránke a v podujatiach som nič nenašla, takže možno ešte nevedia ani oni presne :-D ale to by som rada išla.
      myslela som, že som to tu zrušila aj tu (teda dúfam, že na druhom to nie je), ale tak asi nie. idem to dať preč.

      Odstrániť


Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.