27. marca 2012

Moje prvé cupcakes! :)

Keďže už som mala stojan, tak som sa mohla pustiť do pečenia mojich prvých cupcakes. Chcela som to mať jednoducho odfotené na stojane. Recept je opäť americký a preložený do našich jednotiek. Trochu som si ho obmenila, podľa mojej chuti.
 
Vanilkové a citrónové cupcakes

Cupcakes
150 g masla izbovej teploty
150 g práškového cukru
3 lyžičky citrónovej kôry
2 väčšie vajcia
160 g polohrubej múky
1 a pol lyžičky prášku do pečiva
Štipka soli
60 ml mlieka
2 lyžičky citrónovej šťavy

Plnka:
100 g masla
150 g práškového cukru
Banánová, vanilková a čučoriedková aróma
Žltá, oranžová a červená potravinová farba

Na ozdobenie rôzne ozdoby (cukríky, oplátkové ozdoby, z marcipánu atď.)
Banán

Čas prípravy:  10 minút
Čas pečenia:  90 minút (1 várka trvá 30 minút)


Moja forma je na 6 ks a z tejto dávky mi vyšlo 15 ks.

Postup:
Formu si vyložíme  papierovými košíčkami a rozohrejeme rúru na 180 ⁰C.

V miske zmiešame maslo, práškový cukor a citrónovú kôru. Hmotu dobre vymiešame. Postupne pridávame celé vajcia, polovicu múky zmiešanej s práškom do pečiva a soľou, mlieko a nakoniec zvyšok múky. Hmotu dobre vymiešame.

Ja som si hmotu rozdelila do dvoch misiek. Do jednej som pridala vanilkovú arómu a do druhej som pridala citrónovú šťavu.

Košíčky naplníme do ¾ a dáme piecť na 30 minút. Ja som po 20 minútach do koláčika pichla špajdľou, ale piekli sa mi tých 30 minút.

Alt. 2: Košíčky naplníme do polovice, dáme na špičku lyžičky čučoriedkový džem a zakryjeme cestom tak, aby celkovo bol košíček naplnený do ¾.

Upečené košíčky necháme dobre vychladnúť a pripravíme si zatiaľ krém. Klasika – maslo vymiešame s cukrom. Keďže som to chcela mať veselšie, tak som si vymiešanú plnku rozdelila do troch misiek. Do každej z nich som pridala inú farbu a inú arómu. Oranžová a žltá boli banánové a červená bola čučoriedková.


Košíčky sú vychladnuté, krém vymiešaný. Nakrájame si banán na tenké kolieska. Koláčiku trošku zrežeme vrch a položíme na neho koliesko banánu.  My sme mali pol na pol, nemali sme všetky s banánom (aj preto, lebo zvyšné mali byť čučoriedkové, ale nakoniec sme si to rozmysleli). Plnku dáme do zdobiaceho vrecka a koláčik ozdobíme. Ja som pre uľahčenie na každú farbu miesto vrecka použila mikroténový sáčik, zdobiacim špicom som si prepichla rožtek. Po použití som ho vyhodila, špic umyla a išla na ďalšiu farbu. Takto som sa vyhla melírovanému vzhľadu, keby som dávala plnku za plnkou.

Nakoniec koláčiky ozdobíme.



Pôvodne sa mali položiť ešte do okrasných košíčkov, len boli trošku priveľké a boli v nich také stratené. Ale boli dobre a nám sa páčili aj takéto a to je hlavné. A aby som nezabudla, použité kvietky sú od Dr. Oetker - a na samom vrchu boli cukríková posýpka a kvietky z cukru z obchodu Sweet Decor v Hlohovci.

Myslím, že každý si to môže skombinovať podľa seba. My sme sa rozhodli pre takéto jarné kvietkové.

Pôvodný recept mám odtiaľto.

Tak príjemné maškrtenie!


18. marca 2012

Škoricový koláč

Mama mi (neviem prečo :-) ) nosí recepty z Báječnej ženy - také leporelká 4 receptov. Keď som pri posledných zbadala, že sú tam nugátové zákusky, tak som sa hneď rozhodla jeden vyskúšať. Obrovská dilema, lebo som sa nevedela rozhodnúť ktorý. A tak to nakoniec padlo na škoricový, škoricu mám veeeľmi rada :-o

K tomuto som sa mala dopracovať a som veľmi rada, že sa od neho veľmi nelíši...


Ako mierka bol použitý 250 mililitrový pohár, ja som si zvolila odmerku, lebo som taký nenašla :-O
Koláčik bol pečený na malom plechu (36 x 24 cm), nie na klasickom. V takýchto receptoch mi to dosť chýba. Už sa mi neraz stalo, že som siahla po klasickom a koláč mal ledva centimeter.

Potrebujeme:
2 poháre polohrubej múky
1 pohár krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 pohár oleja
1 pohár mlieka
1 prášok do pečiva
4 lyžičky mletej škorice
4 najemno postrúhané jablká
50 g posekaných lieskových orechov
2 celé vajcia
1 pohár Nutely (200 gramovej)
3 - 4 lyžice posekaných mandlí

Ja som lieskové orechy zamenila za pomleté obyčajné. A tentokrát som sa pokúsila spraviť aj fotopostup. V pôvodnom recepte je postup trocha odfláknutý, tak som ho trochu pomenila, ako som zvyknutá z iných koláčov.

Čas prípravy: 60 minút (mne to trvalo hodinu spolu s miešaním cesta)

Postup:
V miske zmiešame vajíčka s cukrom, pridáme škoricu.

Pridáme mlieko, zamiešame a potom pridáme olej a dobre premiešame.

Teraz príde na rad múka, ktorú som zmiešala s práškom do pečiva. Dobre zamiešame a pridáme orechy a postrúhané jabĺčka.



Hotovú zmes vylejeme na vymastený plech posypaný múkou alebo použime papier na pečenie. A šup s ním do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Upečený koláč necháme vychladnúť, aby sme mohli natrieť nugátovú nátierku.

Tak a prípava na posledný krok :)

Koláčik je vychladnutý a tak ideme na posledné dva kroky. Do malého hrnca si dáme horúcu vodu a ponoríme do nej pohár s nutelou, aby sa trochu rozpustila. Ja som ju už predtým mala vonku, nie v chladničke, aby to netrvalo dlho. Keď ju máme rozpustenú, natrieme ju v tenkej vrstve na koláč.

Nakoniec sa vrch posype mandľami. Jednoduchšie ako sekať ich bolo ich postrúhanie, ale je to na vás :-) Koláč je dokončený a môže sa dať do chladničky, aby Nutela naspäť stuhla.

Mne osobne chuťou pripomína perník. A je výborný! Myslím, že by sa dal urobiť aj variant s inou posýpkou, napr. kokosovou alebo s cukríkmi na zdobenie.

Dobrú chuť!


Ďalšie príspevky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...