27. septembra 2012

Zapekané zemiaky s brokolicou

Niekedy sa ponáhľate, je málo času a podobne a potrebujete spraviť na jedenie niečo rýchle. Ja to väčšinou riešim cestovinami na nejaký spôsob alebo zapekanými zemiakmi. A inak to nebolo ani tentokrát. Som rada, že ten môj "neremcá" a že sa naučil pri mne jesť aj takéto veci.

Viem, že to nie je veľmi obľúbená zelenina, ale ja ju mám veľmi rada. Ak sa snažíte naučiť niekoho jesť ju (tým myslím hlavne chlapov, ktorý majú neuveriteľný problém jesť zeleninu), spravte to ako ja. Povedzte, že je to len zelený karfiol :-D Ak nie je problém s ním, nemal by byť ani s ňou. Aspoň u nás to zafungovalo. Ona v skutočnosti aj príbuzná karfiolu je a kto ju pripravuje, tak vie, že aj tak pri príprave vonía. Má vysoký obsah vitamínov A,C a E a najúčinnejšia je surová alebo pripravená v pare.


Prvý pokus naučiť ju jesť moju polovičku, bol cez krémovú polievku. Keď zacítil, že je to podobné karfiolu a vedel, že tam pôjde smotana a krutónky, neprotestoval. Pri návrhu, že čo keby som ju zapiekla, trocha mrnčal, ale upokojila som ho tým, že on tam bude mať aj šunku. A tak ju dostal na svoju polovicu zapekacej misy :-D

Neviem ani, či to mám nazývať receptom, veď je to také ľahké, že to dokáže aj chlap alebo kuchynský analfabet :-o) Navyše určite neprinesiem nič nového. Ja som teraz nejako nevymýšľala so surovinami a dala som tam z dochucovadiel len nutný základ, a to korenie a soľ.


Je to "recept" pre dve osoby, na obed a večeru, teda 4 porcie. Príprava cca hodinu a pol so všetkým, vrátane varenia brokolice a chystania zemiakov. Pečenie na 200 stupňoch v elektrickej rúre.

Potrebujeme:
brokolicu
1 kg zemiakov
sladká smotana
tvrdý syr na posypanie
soľ
korenie
olej
(v prípade mäsožrútov šunka alebo niečo podobné)

Ja som si zvolila, že brokolicu najprv trocha uvarím.  Tak na polovicu, nie úplne do mäkka. Nachystala som si zatiaľ zemiaky. Keď bola hotová, dala som do zapekacej misky trocha oleja a všetko som to zmiešala, osolila a okorenila. Na polovicu som dala spomínanú nakrájanú údenú šunku Celé som to preliala smotanou a posypala postrúhaným syrom.Dala piecť a bolo hotovo.

Asi takto nejako :-)





Nakoniec som uspela aj s týmto pokusom, čo som veľmi rada. Ak sa rozhodnete vyskúšať, prajem k tomu dobrú chuť! :-)

Majte sa krásne!


24. septembra 2012

Macramé: Uzlíkový stĺpcový náramok


V dnešnom príspevku vám predstavím ďalší typ uzlíkového náramku a to s uzlíkom do stĺpca. Prvý typ som vám predstavila v tomto článku.


Na tento typ ide oproti štvorcovému o niečo dlhšia šnúrka.

Použitý materiál:
  • 2 saténové šnúrky dl. 85 cm, hr. 3 mm
  • 1 saténová šnúrka dl. 50 cm, hr. 3 mm
  • ihla
  • niť
  • gombík
  • zicherka
  • krajčírsky meter

Postup:
1) Nameriame si a odstrihneme šnúrky potrebnej dĺžky. Tentokrát som strednú neprekladala na polovicu. Najkratšia bude v prostriedku.


2) Strednej na konci urobíme slučku a všetky šnúrky zviažeme na uzlík.



3) Pripneme so zicherkou k podkladu a začneme uzlíkovať. 


4) Začneme prvou farbou. Šnúrku preložíme ponad strednú (ružovú)... 


...vrátime sa popod ňu a ponad samú seba...


... a utiahneme uzlík.


5) To isté zopakujem s druhou stranou. Preložíme ponad strednú... 


... vrátime sa späť popod strednú a ponad samú seba ... 


... a zatiahneme uzlík.


Vznikajúci vzor vyzerá potom takto...


Postup opakujeme, kým nedosiahneme potrebnú dĺžku. Na konci spravíme uzlík, prišijeme gombík a náramok je hotový.

Ja som ho opäť vyhotovila v korálkovej aj obyčajnej verzii. Koráliky sú prišívané na každý druhý uzlík.



Na záver opäť prikladám aj video.


Pekný deň!

 

Ďalšie príspevky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...