23. decembra 2012

20. decembra 2012

Medovníčky od babičky

Doma máme niekoľko rôznych receptov na medovníčky. Ja som si raz kúpila dokonca časopis špeciálne venovaný práve im, či už zdobených alebo holých. Ja aj napriek tomu vždy siahnem po recepte po babke a jej sestre, ktoré mi pripomínajú všetky tie krásne Vianoce, keď som bola malá, keď sme ich slávili spolu ako veľká rodina.

Potrebujeme:
500 g hladkej múky
2 celé vajíčka
125 g Palmarínu (alebo masla)
2 veľké lyžice medu (musí byť roztopený)
190 g práškového cukru
1 čajová lyžička škorice
1 čajová lyžička sódy bicarbony

vajíčko na potretie

orechy alebo korenie (na oči nejakého zvieratka)  na ozdobenie - ja som obe tento rok vynechala

papier na pečenie

Doba prípravy: 1 hodina (miesenie, vaľkanie, vykrajovanie, potieranie)
Pečenie: 15 minút jeden plech


Všetko na doske zmiesime, cesto rozvaľkáme na hrúbku 5-8 mm a povykrajujeme tvary. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Vyšli mi dva plechy aj kúsok (to som dala na malý pekáč :-o) ).



Pekný deň!


19. decembra 2012

Malá handmade prestávka

zdroj
Nakopilo sa mi niekoľko receptov, tak kým budem schopná pridať niečo z handmade, tak budem chvíľu pridávať recepty, či už jedlo, alebo pečenie (aj keď viac bude toho pečenia). Keďže som mala zopár požiadaviek, či nemôžem pridať občas nejaký recept, rozhodla som sa splniť toto želanie a začnem pridávať toho viac.

Pohrávala som sa už s myšlienkou, že si založím food blog, ale starať sa o tri blogy by bolo "o držku"aj na nezamestnaného človeka. V každom prípade sa mi to viac hodí sem, ako na ten druhý. Ten, kto má svoj blog, vie veľmi dobre, koľko času to zaberie (pokiaľ teda nepridáva do príspevkov obrázky z internetu, ako ja dnes, ale poctivo sa tomu venuje). Takže zatiaľ to nechám asi tak, ale ktovie, aká geniálna blbosť mi zase napadne po Novom roku :-D

Keďže veľmi rada jem, veľmi rada varím a pečiem. Nechcem si to nechať len pre seba a chcem to posunúť ďalej. Snáď to raz niekoho niečo z toho zaujme. Venujem sa tomu už dlhšiu dobu, baví ma to čoraz viac a už som dostala prezývku Bree Van De Kampová :-D Škoda, že sme len dvaja a nemôžem sa realizovať viac, no hold, mám len jeden žalúdok, nie ako Alf :-D Asi začnem chodiť s košíčkom aj ja po susedoch v našej ulici :-D

Pevne verím, že z toho mála, čo tu mám, to nikomu nebude vadiť. Tak dnes asi toľko a idem pokračovať v pečení. Druhá várka škoricového pečiva. A zajtra čakajte voňavý post plný škorice a medu a medovníčkov :-o).

Pekný deň prajem!

13. decembra 2012

Škoricové pečivo

Milujem škoricové koláčiky, vôňu škorice všeobecne, to som tu už niekde spomínala. Rozhodla som sa teda (nečakane) pre túto chuť a vôňu. Na to, ako vyzerajú vo finále, som sa teda pri nich natrápila, aj so si ponadávala. Trochu som si upravila recept a keď pôjdem naostro, už to bude snáď bez toho. Neviem, odkiaľ je recept, je odniekiaľ vystrihnutý. Ale teda nechcela by som byť začiatočníčka, lebo niektoré tie recepty sú strašne katastrofálne napísané.

Potrebujeme:
300 g hladkej múky
120 g práškového cukru
200 g masla (v pôvodnom recepte 150g)
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1 čajová lyžička mletej škorice
1 vanilkový cukor
1 žĺtok

Pridala som maslo, lebo cesto bolo suché a pri miesení sa mi stále drobilo. Možno sa nemalo miesiť na doske. Ja som ho teda spracovávala tam, no keď som videla, aké je, nahnevala som sa, dala som ho do misky a zaútočila som na neho ručným mixérom, a potom som ho už len dala dokopy.

Postup je asi taký, že sa to teda všetko zmieša a vymiesi sa z toho hladké cesto, ktoré sa dá na 20 minút do chladničky odležať.

Po odležaní cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na 4 mm hrúbku. Povykrajujeme formičkami rôzne tvary a dáme piecť na papierom na pečenie vyloženom plechu asi na 20 minút pri teplote 180 stupňov. Vyšli mi z tohto množstva dva veľké plechy.

Cieľ bol taký, nechať zopár odložených iba takých holých. A keďže sú chrumkavé, nie mäkké, tak ma zaujíma, či zmäknú, alebo nie. No a zvyšok spraviť ako polomáčané v bielej a v mliečnej čokoláde.

Trochu sme hneď ochutnali s kapučínkom :-) No nedaj si, keď to tu všade rozvoniava :-D No a zvyšok skončil v tej čokoláde a posypala som ich cukríkovými ozdobami.

Opäť musím dodať, že ak sú samotné super, tak s čokoládou sú super na druhú :-) Úžasná chuť. Som rada, že som sa nevzdala! Tak a idem si ešte k telke z nich dať :-)

Pekný večer a dobrú noc!


10. decembra 2012

Kávovo - kakaové kocky s čokoládovou polevou

Minulý týždeň sa prestal môj vek začínať číslom dva, tak som si vymyslela takú malú oslavu v rámci rodiny. Aj keď takéto sviatky nejako neprežívam, skôr som z toho smutná, že je ďalší rok za nami, bolo mi blbé odignorovať aj takéto okrúhle...

Tak som si vymyslela nejaké menu, v rámci  ktorého bol aj tento koláčik. Chcela som niečo nové, niečo, čo sme ešte nemali a vedela som, že to má byť kávové a s čokoládovou polevou, lebo som dostala dve veľké čokolády na polevu a je čas ich zapojiť do pečenia :-)

Recept je od chlapa, takže postup bol podľa mňa trocha zjednodušený, čo mi nevadilo, lebo som potrebovala konať rýchlo, takže som robila podľa neho, bez zmien. Keďže za týmto texom príde aj fotopostup, je evidentné, že som mala aj čas fotiť :-D

Potrebujeme:
  • cesto
300 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
100 g masla (alebo palmarínu)
1 celý prášok do pečiva
2 celé vajíčka
3 polievkové lyžice kakaa
1 polievková lyžica rumu (alebo podľa chuti aj viac)
3 polievkové lyžice oleja
250 ml mlieka
1 polievková lyžica instantnej kávy

lekvár na potretie

  • poleva
150 g masla
čokoláda na varenie

malý plech (34x 24 cm)

Pečenie:
30 minút pri 180 °C


Postup:
Odmeriame si mlieko a necháme v ňom rozpustiť kávu. Do misky dáme múku, cukor, maslo, prášok do pečiva, vajíčka, kakao, rum, olej a všetko zmiešame dokopy. Keď sa nám hmota spojí, pridáme kávu rozpustenú v mlieku a dobre premiešame.




Vznikne nám hustejšie cesto, ktoré vylejeme na múkou vysypaný plech a rovnomerne ho rozotrieme.



Upečený koláč necháme vychladnúť. Potom ho natrieme lekvárom. Spravíme si čokoládovú polevu, koláč polejeme a dáme so chladu stuhnúť.




Keďže som ho robila prvý krát, nevedela som, či nebude suchší, tak som sa rozhodla k nemu podávať aj kopček šľahačky. Musím povedať, že bez nej bol výborný, ale to, ako sa to prepojilo aj so šľahačkou, to bolo fantastické. Koláč mal úspech, z čoho som sa veľmi potešila. Bola som veľmi spokojná aj s čokoládou, keď mi bude ponúkaná ďalšia, myslím, že neodmietnem, lebo tak peknú polevu som tuším ešte nemala :-o)

Tak príjemné maškrtenie!

na záver ešte repete :-)
Prajem pekný začiatok týždňa! 

Ďalšie príspevky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...