17. januára 2013

Pita

K včerajšej nátierke pridávam recept aj na arabský chlieb. Dostala som sa k nemu cez Varechu, keď si ma Miška pridala k obľúbeným, ja som samozrejme hneď šla na jej stránku a našla tam tento jej jednoduchý recept. Ďalšia méta bude hummus, samozrejme s domácou pastou tahini. A ešte som aj zistila, okrem toho, že žije v Indii, že je z Myjavy :-).

Rovno píšem dvojnásobnú dávku, lebo jedna, by u nás bola málo...

Potrebujeme:
450 g hladkej múky
1 čajovú lyžičku soli
2 lyžičky sušeného droždia
2 lyžice olivového oleja
260 ml teplej vody

Do šálky som dala sušené droždie, zaliala som ho teplou vodou (nesmie byť horúca) a na teplom mieste som ho nechala trocha "napučať"(1). Do misky som dala múku, soľ, vyliala som tam "napučané" droždie, pridala som vodu a olej a cesto som vymiešala (2-4). Začala som varechou, pokračovala som rukou. Zmes som dala na hodinu a pol kysnúť na teplé miesto (na sporák a vedľa sa varila polievka :-o) ). Po tejto dobe je cesto ešte také nijaké (5). Teraz príde na radu domiesenie. Podsypávame ho múkou a miesime dovtedy, kým sa nám cesto neprestane lepiť na ruku (6). Nesmie byť však tuhé, musí ostať vláčne. Keď toto spravíme, dáme ho znova kysnúť na pol hodiny (7-8).

Cesto "vysypeme" na dosku a tam ho rozdelíme na osem dielov (9). Ak chcete chleby väčšie, tak na štyri. Každý diel trocha pomiesime (10). Potom som si trocha spravila zmenu. Všetky diely som vyvaľkala asi na hrúbku 1 cm (pôvodne pol cm) a poukladala som ich na utierku a chvíľu som ich nechala podkysnúť, kým sa rozohriala rúra (11). Keď je rúra rozohriata, vložíme do nej na 5 minút plech, na ktorom budeme chlieb piecť (12). Potom ho vytiahneme, uložíme naň prvý (ja som dávala dva, keďže som ich mala menšie)(13). Keď sa začne placka dvíhať, necháme ju tam ešte tak dve minúty a potom ju otočíme a dopečieme ďalšie dve minúty (14). Nesmú byť upečené do tmava, inak by boli tvrdé, musia byť mäkké.

My sme ich mali také macaté. Sčasti, že som ich vyvaľkala trocha na hrubšie, sčasti, že som ich nechala podkysnúť. Ale čo myslíte, vadilo? Nie. Na prvý krát sa podarili, nezhoreli, neboli vo vnútri surové, dokonca sa vytvorila aj kapsa, ktorá sa má pri pečení vytvoriť. A nabudúce vychytám muchy :-)


Pôvodný recept si môžete aj s fotopostupom prezieť tu.


16. januára 2013

Šošovicová nátierka

Za všetko môže Dobromila! :-) Čajovňa Dobromila. :-) Pred pár dňami som narazila na jednoduchý recept na Pitu, tak som sa už konečne rozhodla, že sa do toho pustím. Neviem, ako ju pripravujú oni, ale podľa mňa sa to veľmi nelíši. Ja som si to poskladala podľa svojej chuti :-).

Potrebujeme:
100 g šošovice
1 čajová lyžička soli
celé a nové korenie
bobkový list
mleté korenie (podľa chuti)
mletá parpika (podľa chuti)
1 - 2 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
olivový olej
paprika a petržlenová vňať na ozdobenie

Šošovicu si popredu namočíme v miske s vodou. Ja som ju dala na dve hodiny. Dáme ju variť, osolíme, pridáme korenie a bobkový list. Uvarenú, resp. rozvarenú :-) ju rozmixujeme, pridáme mleté korenie, papriku, nakrájaný cesnak. Rozmixovanú zmes dáme schladiť. Pred podávaním polejeme olivovým olejom, ozdobíme paprikou a petržlenovou vňaťou.

Podávame s Pitou alebo opečeným chlebíkom. S obomi je to dobré.


P.S.: Recept na Pitu bude zajtra. :-)

Mimochodom Piešťany a okolie a najnovšie aj Myjava a okolie!!! Návštevu tejto čajovne vrelo odporúčam!


Pekný zvyšok večera!


2. januára 2013

Šunkové slimáky

Tento recept sme si priniesli raz po oslave Silvestra u maminej sesternice. Mala ich spravené spolu s jednohubkami. Keď sme ich raz v lete spomenuli, ani si už nevedela na ne spomenúť, údajne ich robila len vtedy a už nikdy. U nás je to naopak. Uchytili sa natoľko, že ich robíme dosť často. Šunkovo - syrové slimáky z lístkového cesta.

Potrebujeme:
400 g lístkového cesta
3 trojuholníky syrokrému
2 - 3 lyžice pochúťkovej smotany
vegeta (soľ) (podľa chuti)
mleté čierne korenie (podľa chuti)
paprika (podľa chuti)
250 g šunky, najlepšie štvorcovej alebo obdĺžnikovej
tymián
vajíčko na potretie


Mrzí ma, že som nezohnala čerstvý tymián a musela som použiť sušený, ale môžem byť rada, že som dnes v obchode zohnala aspoň to najdôležitejšie. A zistila som, že nemám ani vajíčka, tak som na potretie použila olej :-o)

Keďže som dnes robila až z dvoch dávok, v tej druhej som šunku skombinovala so suchou salámou. Aj tak som už premýšľala nad tým, ako by som si recept vylepšila :-o) Zatiaľ som pridala len papriku, teda už bolo na čase. Na zopár som dala nastrúhaný syr. Myslím, že to spravím častejšie :-).



Postup je takýto...

Syr, smotanu, vegetu, korenie a papriku vymixujeme. Cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske na široký a dlhý pás. Na cesto rozotrieme syrovo - smotanovú zmes. Poukladáme šunku, po dĺžke zvinieme a dáme do chladničky. Ja ich dávam schladiť na hodinu.

Po vytiahnutí z chladničky nakrájame na asi 1 cm široké kolieska, poukladáme na plech vyložený papierom a potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme tymiánom a dáme piecť. Pečieme asi 30 minút pri 200 stupňoch, treba si to sledovať. Mne z jednej dávky vyšlo 13 slimákov.

Ešte dve drobné rady:

1) pri zatáčaní odporúčam ohnúť všetky kraje dovnútra, aby plnka nevytekala a cesto sa bude aj lepšie zatáčať,

2) čím dlhšie bude v chladničke, tým sa lepšie bude krájať.











Tak dobrú chuť :-)


Ďalšie príspevky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...