❁ Šípová ruža (Projekt 2014: 20/40) ❁

30 júna



Šípová ruža (Rosa canina)

"The rose conveys a wealth of varying symbolism. But it is mostly known to symbolize love and appreciation. The original language of flowers meaning for the wild rose is pleasure and simplicity. Those who would give this flower should take in consideration the different meaning of each color. A red rose means love, pink means gentle feelings, while dark pink means gratitude. A light pink rose sends a message of admiration or sympathy; a white rose means innocence, purity, friendship and humility. A yellow rose would mean dying love or platonic love, but for German-speaking countries, it would mean jealousy and infidelity. An orange rose means passion; burgundy means beauty; blue means mystery; green means calm; purple means protection, as in parental love. A black rose may be difficult to produce but it is said to depict one's slavish devotion." (Ellen Maurer Stroh)

Ruža ako kvet je symbolom odvodeným z antického mýtu o smrti Adonisa, milenca Afrodity. Z jeho krvi vyrástli prvé červené ruže. Stali sa symbolom znovuzrodenia a lásky, ktorá zvíťazila nad smrťou. Popis k ružiam je v porovnaní s ostatnými kvietkami dlhší, nakoľko vysvetľuje význam jednotlivých farieb (červená= láska, žltá=umierajúca láska, platonická láska, či nevera, biela=priateľstvo...). Ruží je viac ako 100 druhov a môžu byť krovité, či ťahavé.









Na záver pridávam zopár fotiek z môjho skromného ružového archívu.


A ružou je ukončený pol rok môjho tohtoročného projektu :-) Na Facebooku hľadajte koláž a na Youtube je video s druhým štvrťrokom :-)


Pekný deň!


Mohlo by sa páčiť

2 comments

  1. Moc hezké Suzinko, zajímalo by mě jak dlouho Ti to trvá než to vyšiješ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, Hanička ♥ tieto kvietkové od Ellen Maurer Stroh približne 16 hodín :-)

      Odstrániť


Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.