31. júla 2014

❁ Stračia nôžka (Projekt 2014: 23/40) ❁



"Larkspurs are the birth month flower for July. A true blue flower that symbolizes lightheartedness and levity. Larkspur flowers are almost as complex as the Orchids. The colorful Larkspur blooms cover a spectrum from white to blue to violet. Larkspurs grow wild and tall in pastures. This beautiful flower can evoke the care-free days of summer we remember from our youth. It is an excellent dried flower by itself or as a dried flower accent." (Ellen Maurer Stroh)

Stračia nôžka (Deplhinium cultorum)

Záver júla je venovaný stračej nôžke. Našťastie nie bosoráckemu domčeku na nej, ale peknej modrej kvetink, ktorá symbolizuje osvietenosť a ľahkomyslenosť. Nájdete ju v rôznych farbách, no tá pravá je modrá.
Trochu som sa obávala, ako bude obrázok vyzerať, lebo keď som ho vyšívala, tak mi farby akosi splývali. Našťastie to nie je také hrozné a som veľmi rada, že sa na ňu prišiel pozrieť aj motýlik...









Bohužiaľ neviem o tom, že by sa nachádzala aj v mojom súkromnom albume, takže dnes obrázok skutočného kvietka nebude. Ďalší mesiac vlastný materiál snáď nejaký pridám :-).


 Pekný deň!

23. júla 2014

♌ ☼ Lev (Projekt 2014: 22/40) ☼ ♌




Lev

"Lev je pevné, mužské a ohnivé znamenie ovládané Slnkom. Lev v sebe spája odolnosť pevného znamenia, sebavedomie a energiu ohnivého živlu s prenikavou silou Slnka. Dáva vitálnu, pyšnú, hravú povahu, ktorá sa snaží na seba upútať pozornosť, pričom svet berie ako jedno veľké divadelné javisko." (http://www.zverokruh.sk)

Levíča je znamenie mojej (chlapskej) polovičky :-) Ten popis sedí, by som povedala, z časti, no hneď na ďalšie levíča, ktoré poznám, sedí úplne. Osobne takýmto veciam neverím, ale keď náhodou niečo z toho popisu sedí, tak ma to vždy pobaví. Znamenie bolo ohrozené horkami, ktoré panovali, ale nakoniec sa mi ho našťastie podarilo stihnúť dokončiť. Veľkosť vyšitého obrázku je 58x46 krížikov a opäť je okolo neho rámik 70x70. Lev bude vládnuť do 22.8. :-).










Som sa rozhodla spraviť aj jedno gifko, sama pre seba si urobím aj takéto fotky, baví ma pozerať, ako jedna machuľa dostane nejaký tvar :-). Zo začiatku mi trochu trvalo, kým som si zvykla, vyšité to bolo raz dva, no do lemovania sa mi už veľmi nechcelo. Teraz to už beriem ako rutinu, aj keď občas sa stane, že obrázok mám hotový a zaseknem sa :o).


Pekný deň!


17. júla 2014

Čachtický hrad


Áno, zúčastnili sme sa otvorenia, resp. dňa predtým. Pôvodne to malo byť otvorenie, aj preto padla na piatok dovolenka. Naša smola, že sme neskoro zistili, že to zmenili a presunuli na sobotu. Ale viete čo, aspoň tam nebolo veľa ľudí a mohli sme si to prejsť v kľude. A na druhý deň sme išli aj tak na folklórky, takže...

Vyrážali sme z Myjavy, kde na stanici nájdete takýto parádny model Bradla. Počkali sme si na "Čachtickú strelu" a výlet mohol začať.

12. júla 2014

Niečo na spôsob Crocque-Monsieur


Niečo, lebo to nie je úplne podľa správneho postupu, upravila som si ho podľa seba.

To vám bolo tak... Pozerala som Gordona Ramsay-ho a tam vytasil toto. Hneď som zbystrila, lebo sa mi zdali ešte lepšie ako tie, ktoré si dávame ako raňajky v piešťanskom Le Griffone. Nezapamätala som si to presne, tak som trochu pogooglila. Neviem, či tam dával bešamel aj on, Google hej :-D. Ale ja nie, nechcela som to pokaziť, nakoľko som ho ešte nerobila. a to je najrýchlejšia cesta k nepodarenému výsledku. Tak som si chrumkavého pánka modifikovala na svoju verziu. Myslím, že som mu neuškodila a nakoniec som našla, že pôvodne tam ani nebol a že ten pôvodný je práve ten piešťanský, robený na masle! Ja neviem, ale je to asi jedno, hlavne, že nám chutí.

Toto jedlo je pochúťka francúzskych kaviarní a barov. Prvý krát sa objavila začiatkom 20. storočia a koluje o ňom príbeh, že toto jedlo vzniklo náhodou, keď si robotníci zabudli obedáre pri horúcom radiátore a syr sa im rozpustil na sendvičoch. Čo sa týka syra, používa sa Gruyère, na slovenské pomery vám postačí hocijaký, ktorý sa rozpustí :o).

Le Griffon, Piešťany
V každom prípade, Gordon ho dával piecť do rúry, a tak som spravila aj ja. A aby ste vedeli, pánko má aj svoju madam. Volá sa Crocque madame a podáva sa s volským okom alebo strateným vajcom. Potom sú tu ďalšie verzie ako Crocque provençal, ktorý je s rajčinami, Crocque señor, ktorý je so salsou, dokonca ho nájdete aj vo verzii Croque McDo, ktorý je podávaný vo francúzskych McDonald´s :-). A keby som hľadala ďalej (čo som aj urobila), tak by som zistila, že toto je jeho holandská verzia, kde sa mu hovorí  "tosti", ktorá je bez bešamelu. Keď miesto šunky použijete slaninu, môžete mu rovno hovoriť Crocque monsieur à la Suzi:-D.


Potrebujeme:
  • toastový chleba
  • dijonská horčica
  • šunka (alebo anglická slanina)
  • plátkový syr
  • tvrdý syr
  • zelenina na prílohu
Toastový chleba natrieme horčicou, položíme plátok syra, plátok šunky, plátok syra, natrieme druhý chleba horčicou a priklopíme. Posypeme strúhaným syrom a dáme piecť na 5 minút pri teplote 180 stupňov. Zelenina ako príloha nie je vôbec od veci a takto dostanete rýchlu "ľahkú" večeru alebo luxusné raňajky :-).


Občas dostanem na neho chuť a nemám všetko po ruke. Takže sa už zopár krát stalo, že som len maslo hodila na panvicu, tak opiekla chlebík, posypala korením (z mlynčeka), prípadne dala aj postrúhaný syr a tvárila sa, že som s tým strávila viac času :o)

Pekný deň!

8. júla 2014

Stredoveké dni v Hlohovci (28.-29.6.2014): 2/2


Druhú časť začnem trochu smutnejšie. V rámci podujatia bolo možné absolvovať Zámocký okruh. Keďže zámok je uzavretý a nedá sa tam dostať, tak sme túto príležitosť využili. Hore som bola naposledy asi pred 4 rokmi. Bol to smutný pohľad, ale po tomto okruhu som odchádzala ešte smutnejšia. Väčšinou zámok, hrad, či zrúcanina sú dominantou daného miesta, Hlohovecký zámok, po správnosti kaštieľ, ale budem písať, ako sme zvyknutí ho volať, je hanbou mesta. Nebudem tu rozoberať situáciu politiky mesta, a to, že keby sa uliate peniažky bokom vrážali po troške sem, postupne by sa to začalo vracať a celoročne. Viete, aké by to bolo fajnové miesto na svadby? Kaplnka, miesto na civilný sobáš a na fotenie, prípadné ubytovanie a časť ako múzeum... Lenže tento stav, v akom sa zámok nachádza, no, bude zázrak, keď sa z neho nestane zrúcanina, len bohužiaľ nie vypálením, ale vďaka politike dnešnej alebo minulej.

Stredoveké dni v Hlohovci (28.-29.6.2014): 1/2



Konečne sa mi podarilo dať dokopy fotky (čas je sviňa, je ho málo alebo letí) a video z podujatia, ktoré sa konalo (pred)minulý víkend v Hlohovci. Keďže dnes na Myjave prší, tak rýchlo ťukám tento príspevok a jeho pokračovanie. Rozdelila som ho na dve časti, aj keď obe publikujem zároveň. Nejako som silou mocou chcela mať komplet príspevok a nie zopár fotiek a odkaz na galériu. Ale ja verím, že kto bude mať záujem, si to pozrie aj takto.

2. júla 2014

✯ ▪ ✯ Júl (Projekt 2014:21/40) ✯ ▪ ✯



Nie, nie, ja som včera nezabudla. Len ma v pondelok v noci skolil nejaký bacil a skončila som s horúčkou v posteli. Ale tak, prvý pol rok som začala s meškaním, nezačnem aj druhý? :-D Nie, vážne som nebola v stave písať príspevok. Našťastie sa mi to podarilo vypotiť a dnes som tu s júlovou mačičkou, takže nebudem meškať šesť dní ako predtým. 

Júlová mačička prináša so sebou košík poľných kvietkov za asistencie včielky. Podľa spokojného výrazu usudzujem, že sa práve nadýchla ich krásnej vône :o). Ja som síce pri fotení použila obyčajné kvietky (okrem pupenca), ale voňajú rovnako pekne. Veľkosť obrázka je 60x70 krížikov.












Snáď už dnes bude len dobre a ja by som si mala aspoň tieto príspevky napísať popredu :o). Svet sa síce pre to nezrúti, keď to nejde, tak to nejde, ale aspoň tie tri (príp. štyri) by som chcela mať v správnom termíne.



✯ ▪ ✯ Pekný deň! ✯ ▪ ✯



Ďalšie príspevky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...