Pita

17 januára

K včerajšej nátierke pridávam recept aj na arabský chlieb. Dostala som sa k nemu cez Varechu, keď si ma Miška pridala k obľúbeným, ja som samozrejme hneď šla na jej stránku a našla tam tento jej jednoduchý recept. Ďalšia méta bude hummus, samozrejme s domácou pastou tahini. A ešte som aj zistila, okrem toho, že žije v Indii, že je z Myjavy :-).

Rovno píšem dvojnásobnú dávku, lebo jedna, by u nás bola málo...

Potrebujeme:
450 g hladkej múky
1 čajovú lyžičku soli
2 lyžičky sušeného droždia
2 lyžice olivového oleja
260 ml teplej vody

Do šálky som dala sušené droždie, zaliala som ho teplou vodou (nesmie byť horúca) a na teplom mieste som ho nechala trocha "napučať"(1). Do misky som dala múku, soľ, vyliala som tam "napučané" droždie, pridala som vodu a olej a cesto som vymiešala (2-4). Začala som varechou, pokračovala som rukou. Zmes som dala na hodinu a pol kysnúť na teplé miesto (na sporák a vedľa sa varila polievka :-o) ). Po tejto dobe je cesto ešte také nijaké (5). Teraz príde na radu domiesenie. Podsypávame ho múkou a miesime dovtedy, kým sa nám cesto neprestane lepiť na ruku (6). Nesmie byť však tuhé, musí ostať vláčne. Keď toto spravíme, dáme ho znova kysnúť na pol hodiny (7-8).

Cesto "vysypeme" na dosku a tam ho rozdelíme na osem dielov (9). Ak chcete chleby väčšie, tak na štyri. Každý diel trocha pomiesime (10). Potom som si trocha spravila zmenu. Všetky diely som vyvaľkala asi na hrúbku 1 cm (pôvodne pol cm) a poukladala som ich na utierku a chvíľu som ich nechala podkysnúť, kým sa rozohriala rúra (11). Keď je rúra rozohriata, vložíme do nej na 5 minút plech, na ktorom budeme chlieb piecť (12). Potom ho vytiahneme, uložíme naň prvý (ja som dávala dva, keďže som ich mala menšie)(13). Keď sa začne placka dvíhať, necháme ju tam ešte tak dve minúty a potom ju otočíme a dopečieme ďalšie dve minúty (14). Nesmú byť upečené do tmava, inak by boli tvrdé, musia byť mäkké.

My sme ich mali také macaté. Sčasti, že som ich vyvaľkala trocha na hrubšie, sčasti, že som ich nechala podkysnúť. Ale čo myslíte, vadilo? Nie. Na prvý krát sa podarili, nezhoreli, neboli vo vnútri surové, dokonca sa vytvorila aj kapsa, ktorá sa má pri pečení vytvoriť. A nabudúce vychytám muchy :-)


Pôvodný recept si môžete aj s fotopostupom prezieť tu.


Mohlo by sa páčiť

4 comments

  1. Odpovede
    1. ďakujem! no na prvý krát som bola so sebou veľmi spokojná :-D zmizli, len sa tak zaprášilo :-)

      Odstrániť
  2. Mňam, toto by som mohla jesť 24 hodín denn 7 dní v týždni :) V ponuke ho síce majú viaceré reštaurácie v Bratislave, ale skutočné dobrý som zatiaľ jedla len v maličkom podniku na SNPčku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no veru :-))) nabudúce to skúsim plnené zo zeleninou, príp. aj s kuracím mäsom. ja som zatiaľ mala možnosť ochutnať to len z polotovaru :-/ vo fastfoodoch si jedlo nekupujem, takže nemám ani potuchy, čo by mi ponúkli Arabi ap. :o) ale aj keď to nebolo to pravé arabské, bolo to domáce a bolo to skvelé :-)

      Odstrániť


Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.