Ako psík a mačička tortu spolu piekli :-)
23 januára
Minulý víkend sme boli oslavovať. A keďže už je po tom, tak už môžem odhaliť naše dielko. Podotýkam, že práca je čisto amatérska, takže nedostatky treba brať s rezervou.
Pôvodne mala robiť tortu profesionálka. Ale môj drahý rozhodol, že ju urobíme sami, že aspoň budeme vedieť, čo z toho vznikne a nebudeme sklamaní, keď to nebude podľa našich predstáv. Tak som ho musela, či chcel alebo nie, do toho zapojiť. Piecť viem, to nebol ten najväčší problém, to som nachystala. Zvyšok bol ale už na ňom, pretože mne od malička modelovanie nešlo.
Na naše veľké šťastie (keby to tam nebolo, tak si asi netrúfneme) je už pár mesiacov v Hlohovci otvorený obchodík s pomôckami na pečenie Sweet Decor. Majú aj e-shop, ale nie je nad to, keď si to môžete naživo pozrieť a má vám kto poradiť, čo sme ako amatéri potrebovali. Kúpili sme si tam marcipán, ružičky, farbu... Pričom naša požiadavka bola, aby bol ten marcipán jedlý. A tak sme kúpili čerešňový a aj torta mala čerešňovú príchuť. Zvyšný materiál sme dokúpili a mohli sme začať.
Pridávam hneď aj recept na piškót a puding. V podstate ide o môj recept na Metrový koláč, len s malou obmenou. Suroviny na plnku sú v polovičnom množstve, nakoľko sme pod marcipán plnku nedávali, pláty sme mali len dva a stačí tým pádom polovičné množstvo.
Potrebujeme:
26 dkg práškového cukru
5 žĺtkov
¾ cca 2-dcl pohára oleja
¾ cca 2-dcl pohára vody
z bielkov sneh
26 dkg polohrubej múky
prášok do pečiva
lekvár (višňový, lebo sme čerešňový nezohnali, ale chutil podobne a nebol ani kyselý)
aróma (v tomto prípade čerešňová)
na plnku:
2,5 dcl mlieka
1 zlatý klas
0,5 vanilky
12 dkg masla
8 dkg práškového cukru
na zdobenie:
marcipán, ružičky, potravinová farba (prášková, čierna je gélová)
Postup:
Biskvit:
Cukor vymiešame so žĺtkami. Pridáme teplú vodu (aby sa lepšie cukor topil). Po vymiešaní pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre zmiešame. Pridáme olej, opäť zamiešame a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov. Vylejeme na vysypaný plech (alebo vyložený papierom na pečenie) a dáme piecť na 200 stupňov. Upečený biskvit vytiahneme nachystáme si ako ho potrebujeme a necháme vychladnúť. Jednu polovicu sme natreli lekvárom.
Plnka:
Vanilku zamiešame do zlatých klasov, spravíme puding. Nechá sa vychladnúť. Maslo sa zmieša s cukrom, pomaly vmiešame po troche puding. Puding a maslo by mali mať približne rovnakú teplotu. Do plnky sme pridali čerešňovú arómu.
Podotýkam, že pred zdobením som lobovala za ešte jeden plát, nech sú aspoň tri, ale neúspešne :(
Po transporte sme ju preložili na tácku a papier, ale to už nemám zachytené :-)
Pekný pondelok prajem!
Pôvodne mala robiť tortu profesionálka. Ale môj drahý rozhodol, že ju urobíme sami, že aspoň budeme vedieť, čo z toho vznikne a nebudeme sklamaní, keď to nebude podľa našich predstáv. Tak som ho musela, či chcel alebo nie, do toho zapojiť. Piecť viem, to nebol ten najväčší problém, to som nachystala. Zvyšok bol ale už na ňom, pretože mne od malička modelovanie nešlo.
Na naše veľké šťastie (keby to tam nebolo, tak si asi netrúfneme) je už pár mesiacov v Hlohovci otvorený obchodík s pomôckami na pečenie Sweet Decor. Majú aj e-shop, ale nie je nad to, keď si to môžete naživo pozrieť a má vám kto poradiť, čo sme ako amatéri potrebovali. Kúpili sme si tam marcipán, ružičky, farbu... Pričom naša požiadavka bola, aby bol ten marcipán jedlý. A tak sme kúpili čerešňový a aj torta mala čerešňovú príchuť. Zvyšný materiál sme dokúpili a mohli sme začať.
Pridávam hneď aj recept na piškót a puding. V podstate ide o môj recept na Metrový koláč, len s malou obmenou. Suroviny na plnku sú v polovičnom množstve, nakoľko sme pod marcipán plnku nedávali, pláty sme mali len dva a stačí tým pádom polovičné množstvo.
Potrebujeme:
26 dkg práškového cukru
5 žĺtkov
¾ cca 2-dcl pohára oleja
¾ cca 2-dcl pohára vody
z bielkov sneh
26 dkg polohrubej múky
prášok do pečiva
lekvár (višňový, lebo sme čerešňový nezohnali, ale chutil podobne a nebol ani kyselý)
aróma (v tomto prípade čerešňová)
na plnku:
2,5 dcl mlieka
1 zlatý klas
0,5 vanilky
12 dkg masla
8 dkg práškového cukru
na zdobenie:
marcipán, ružičky, potravinová farba (prášková, čierna je gélová)
Postup:
Biskvit:
Cukor vymiešame so žĺtkami. Pridáme teplú vodu (aby sa lepšie cukor topil). Po vymiešaní pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre zmiešame. Pridáme olej, opäť zamiešame a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov. Vylejeme na vysypaný plech (alebo vyložený papierom na pečenie) a dáme piecť na 200 stupňov. Upečený biskvit vytiahneme nachystáme si ako ho potrebujeme a necháme vychladnúť. Jednu polovicu sme natreli lekvárom.
Plnka:
Vanilku zamiešame do zlatých klasov, spravíme puding. Nechá sa vychladnúť. Maslo sa zmieša s cukrom, pomaly vmiešame po troche puding. Puding a maslo by mali mať približne rovnakú teplotu. Do plnky sme pridali čerešňovú arómu.
Podotýkam, že pred zdobením som lobovala za ešte jeden plát, nech sú aspoň tri, ale neúspešne :(
Začíname s biskvitom |
Hotový biskvit sme zbavili okrajov a prerezali na polovicu |
Vyrezané miesto pre klávesy |
Pomôcky na zdobenie - marcipán (v kýbliku), ružičky a farby |
Veci na plnku (klas stačí len jeden) |
Vyvaľkaný plát marcipánu a ukladanie klávesov |
Marcipán sme zafarbili na čierno a už sa ukladajú čierne klávesy |
Už sa dá aj hrať :-) |
Už aj s plnkou a zlepený |
Začína sa poťahovať zvyšok minitortičky |
Táááááák.... Trošičku sa nám rožtek prepadol :( |
Pomaly pribúdajú ozdoby |
Už sa to blíži ku koncu |
A to je ona, krásavica! |
Po transporte sme ju preložili na tácku a papier, ale to už nemám zachytené :-)
Pekný pondelok prajem!
0 comments
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.