Veľká noc sa blíži!

09 februára


Ďalším mojím "restom" je polystyrénové vajíčko. Kým vianočná guľa bola ozdobená servítkovou technikou, pri vajíčku som použila techniku vtláčaného patchworku. Princíp tejto techniky spočíva v zatláčaní okrajov látky do vopred pripravených rýh a ich nasledovné prekrytie nejakou stuhou alebo krajkou na schovanie spojov

Ja som použila vajíčko veľkosti 12 cm. Rozdelila som si ho na štvrtiny pre ľahšiu prácu pri vyrovnávaní a vtláčaní, keďže to je môj prvý takýto výrobok. Motív na výšivke som použila z takej malej nostalgie. Zajačik na ňom je zo série, z ktorej som vyšila môj prvý motív (v rámci pracovného vyučovania na základnej škole, keď sme sa učili vyšívať). Možno to bol aj konkrétne tento, to už si bohužiaľ nepamätám. Predloha pochádza z časopisu Slovenka (z 90-tych rokov minulého storočia), ktorú si oni vypožičali z knihy Vyšívanie od kolektívu autorov.

K výrobe vajíčka som pripravila aj fotopostup.

Prichystala som si materiál - látky, lepidlo, zvyšky kanavy, špendlíčky (bez hlavičky), krajky, vajíčko a predlohu na výšivku.

UPDATE:
Úvodná a dve posledné fotografie sú znova fotené, fotopostup je pôvodný znova trochu upravený, bohužiaľ sú tým pádom fotky nižšej kvality.


Výšivku som robila síce až nakoniec, ale pridám ju už sem, pretože tá mala byť hotová, keď som začala pracovať. Teoreticky aj bola, ale veľkosť motívu bola až príliš veľká a musela som vyrobiť novú. Pôvodne malo byť vajíčko rozdelené len na tri časti. Použila som perlovky od Puppets a BCT.


Postup:

Najprv som si vyznačila 4 miesta rezov.


Narezala som si ho najprv príborovým a potom som prehĺbila rez ostrým nožom. Ak máte istejšiu ruku, kľudne režte hneď ostrým :-).


Zatlačila som prvý kus látky.


Keď už boli okraje zatlačené, prebytočnú látku som obstrihala ...


... a zvyšok som ešte zatlačila.


Zelená látka mi trocha kĺzala po vajíčku, tak som si ju musela v strede prilepiť, ale pre ľahšiu prácu je celkom fajn prilepiť si trochu látku k polystyrénu. Dobre do drží aj klasickým lepidlo (ja mám overené lepidlo v tyčinke zn. Kores)


Zopakujeme postup ako pri žltej látke.


Zelenú látku bolo treba aj prichytiť špendlíkmi, lebo neposlúchala, ale ak nie je látka šmykľavá ako táto, tak tie špendlíky ani netreba.


Zelenú látku som dala ešte z druhej strany žltej a vajíčko čakalo na vyšívanú časť. Hrubá práca je hotová.


Na spoj som naniesla lepidlo.


A nalepila prvú krajku. Nalepila som ju po celom obvode, pričom som začala zospodu, aby nebolo vidno spoj. Na fotke je vrch vajíčka.



Takisto som nalepila druhú krajku.



A vajíčko je hotové...



Pekný večer!

Mohlo by sa páčiť

8 comments


Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.