Drevenice

05 júna



Autorka časopisu Bára vytvorila sériu obrázkov, ktoré zobrazujú časť našej architektúry z dôb minulých. Keďže pani Kavická pochádza z Oravy (Tvrdošín), drevenice zobrazujú tú oravskú časť. Drevenice boli publikované v čísle 3, 4, 5, 6, 7 a 8. Okrem osmičky, tam bol iba kostolík, boli v tých ostatných po dva obrázky. Obrázky sú pôvodne na béžovej kanave. Na tú nebol čas.
Zrubové domčeky ako tieto sú k videniu napr. v obci Podbiel, kde takéto domčeky môžete vidieť lemovať cestu I/59 alebo v Múzeu oravskej dediny. Ja neviem, ale v skanzene sa cítim ako v rozprávke alebo ako v nejakej knihe, ktorej dej je zasadený do dávnejšieho obdobia. A hneď si spomeniem na Perinbabu :o).

Múzeum oravskej dediny
Maťkova mama má jednu vášeň a tou je jej chata so záhradou. Ešte v zime ma poprosila, či by som jej do nej nevyšila nejakú chalúpku, že niečo také by sa jej tam hodilo. Tak som pri najbližšej našej návšteve doniesla časopisy a ona si vybrala. Lenže to by som nebola ja, no hádam nebude obrázku smutno a tak som spravila ešte ďalší do páru podľa vlastného výberu (hlavne aby ladil veľkosťou a farbami). Ak sa tam dostanem, určite si ich odfotím v "akcii" :-).



Obrázkov je teda 11 a ja som si vybrala jeden z čísla 5 a jeden z čísla 6. Od 2. júna je v predaji najnovšie číslo a v ňom sa nachádzajú ďalšie dve, aj keď teda dizajn je už trochu iný v porovnaní s týmito. Chalúpky sa zmestili do rámiku 18x24 cm. Chalúpky už kedysi vyšívala mama (našťastie iné ako ja :o)), mám ich aj nafotené, takže zrejme postupne predstavím aj ostatné zo série. Koláž zo série pridám na Facebook, takže to bude taká upútavka, čo sa tu (snáď) objaví.





Tak som to s odretými ušami stihla, splnila som, čo som si naplánovala a idem si trochu oddýchnuť (alebo radšej naberať nový náskok?). Dnes som si zaspomínala, aké to bolo učiť sa na skúšky, a teda, som rada, že to mám už za sebou a nemusím to každých x mesiacov robiť :-D. Ale tak, znalosti som prevetrala a vyhnala ich z kúta, tak som spokojná.

Pekný večer prajem!

Mohlo by sa páčiť

4 comments

  1. Ty jsou krásný, jak z pohádky :)) Stejně jako ta váza :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. že? ako z tej Perinbabky :-) váza je priamo z múzea slovenskej dediny, ktoré spomínam :-)

      Odstrániť
    2. Hmm u nás v muzeích se dají koupit jen pamětní mince nebo pohledy :/ :D

      Odstrániť
    3. tak to aj u nás + magnetky, občas nejaká výnimka :-) A tento skanzen ňou bol :-)

      Odstrániť


Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.